Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Οι 12 θεοί του Ολύμπου

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Οι 12 θεοί του Ολύμπου

.

Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης, η Γ’ τάξη υλοποίησε το πρόγραμμα «οι 12 θεοί του Ολύμπου» του γραφείου Πολιτιστικών και καλλιτεχνικών θεμάτων της διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στόχος μας ήταν να γνωρίσουμε, αφενός καλύτερα τους 12 θεούς και ιδιαίτερα τους αγαπημένους μας, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους, τα σημαντικότερα γεγονότα που χαρακτηρίζουν τη ζωή τους κι αφετέρου να κατανοήσουμε και να αναπτύξουμε κριτικά τη σκέψη μας απέναντι στο περιεχόμενο αυτής της γνώσης. Το εκπαιδευτικό υλικό που φτιάχτηκε στηρίχτηκε σε πλούσιο υλικό από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μελίνα, από εκπαιδευτικό υλικό των αρχαιολογικών μουσείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε προηγούμενες εργασίες εκπαιδευτικών καθώς και σε περιοδικά, βιβλία και πλούσιο εικονογραφικό υλικό.

Αξιοποιήσαμε επίσης σχετικές ιστοσελίδες, πολλές από τις οποίες προβάλαμε στην τάξη, καθώς και ψηφιακό υλικό με παιχνίδια, ποιήματα, κόμικς  ιστορίες κ.α.

Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη συγκέντρωση του υλικού και στο σχηματισμό δανειστικής βιβλιοθήκης. Διάβασαν αρκετά βιβλία και στη συνέχεια τα παρουσίασαν συνοπτικά και απέδωσαν με ζωγραφιές κάποιες σκηνές τους.

Η αξιολόγηση των προγραμμάτων γινόταν προοδευτικά με φύλλα εργασίας που φτιάχτηκαν, με την παραγωγή ιστοριών προφορικά και γραπτά και με τη δημιουργία ομαδικής εφημερίδας «το Δωδεκάθεο».

Το υλικό μας δουλεύτηκε ομαδικά και σε ομάδες των 2 και 4 μαθητών. Η τάξη μας πήρε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης «Ανακαλύπτοντας τους θεούς» και χρησιμοποιήθηκε η μουσειοσκευή της Υπηρεσίας  Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν οχτάμηνη. Ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε μες βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Οι εργασίες των μαθητών συγκεντρώθηκαν σε ένα ντοσιέ, που πήρε το κάθε παιδί για να θυμάται το «ταξίδι» στη χώρα των Ολύμπιων θεών.

Η δασκάλα της Γ’ τάξης

Σαρμοκάσογλου Ευαγγελία

.

Σχολιάστε