Πεπραγμένα Αδελφοποίησης του 6/θέσιου 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ. με το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Λαζάρου Λάρνακας Κύπρου»

cyprus

Η Κύπρος είναι νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται 270 χιλιόμετρα ανατολικά της Ελλάδας (Καστελόριζο), 100 περίπου χιλιόμετρα νότια της Τουρκίας και 120 χιλιόμετρα δυτικά της Συρίας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Μεσογείου. Γεωγραφικά η Κύπρος μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ή στην Νοτιοδυτική Ασία. Ωστόσο, επειδή ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά η Κύπρος έχει δεσμούς με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, θεωρείται μέρος μόνο της Δύσης και της Ευρώπης. Πηγή: Βικιπαιδεία

Το σχολείο μας, το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ., κατόπιν προσκλήσεως του από το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Λαζάρου Λάρνακας Κύπρου πραγματοποίησε στις 20 – 23 Μαρτίου εκπαιδευτική μετακίνηση στην Κύπρο στο πλαίσιο της Αδελφοποίησης των δύο Σχολείων. Σε αυτή συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης, οι γονείς τους, η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Σαμαρά Σωτηρία οι εκπαιδευτικοί κ. Μυστακίδου Κωνσταντίνα και κ. Παπαευθυμίου Κωνσταντίνη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Γιαννακού Δήμητρα και άλλα τρία μέλη του ίδιου συλλόγου.
Η Αδελφοποίηση είχε εξαιρετική επιτυχία και οργάνωση και από τις δυο πλευρές.
Καταρχήν ας σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε διδακτική προετοιμασία των παιδιών στο σχολείο, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης. Ακολουθώντας τη διαθεματική προσέγγιση στη σχολική γνώση και μέσα από τις συζητήσεις γύρω από την εκπαιδευτική μετακίνηση αναδύθηκε το γενικότερο θέμα Αδελφοποίηση – Κύπρος και αναδείχτηκαν σταδιακά τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες που αποτέλεσαν τις περιοχές έρευνας στις οποίες δραστηριοποιήθηκαν οι ομάδες των παιδιών: Μουσική, Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία.
Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νησί έγινε επίσκεψη στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Λαζάρου Λάρνακας. Κατά την τελετή υποδοχής απευθύνθηκαν χαιρετισμοί με μηνύματα γύρω από την παιδαγωγική αξία της Αδελφοποίησης, τους δεσμούς φιλίας και την κοινή ιστορία των δύο χωρών από τις Διεθύντριες των Σχολείων κ.κ Παναγιώτα Σουρουκλή – Οικονόμου και Σαμαρά Σωτηρία. Έπειτα οι μαθητές/τριες του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σελίδες Ελληνικής Ιστορίας μέσα από την ποίηση του Δ. Σολωμού» και αφιέρωσαν στους Κύπριους συμμαθητές/τριές τους κυπριακά τραγούδια. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίδαξαν σε συνεργασία η Διευθύντρια του σχολείου κ. Σαμαρά Σωτηρία, η Δασκάλα της τάξης κ. Μυστακίδου Κωνσταντίνα και η Δασκάλα της Δ΄ τάξης κ. Παπαευθυμίου Κωνσταντίνη. Τα τραγούδια δίδαξε η Δασκάλα της Μουσικής κ. Σαββίδου Όλγα. Παράλληλα οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Κυπρίων που περιλάμβανε εξαιρετική ορχήστρα και χορωδία, χορούς και ένα αφιέρωμα στην Κατεχόμενη Κύπρο. Ανταλλάχτηκαν δώρα. Αργότερα παιδιά και εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν στις τάξεις, ακολούθησε γνωριμία και έγιναν παιδαγωγικές συζητήσεις.
Τις επόμενες μέρες οι συμμετέχοντες στην Αδελφοποίηση είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μέρη και μνημεία: Την πρώτη μέρα τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και το Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποίησαν περιήγηση στην πόλη της Λεμεσού, ξεναγήθηκαν στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης και κατόπιν επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου και τα περίφημα ψηφιδωτά της Πάφου. Την τελευταία μέρα επισκέφθηκαν τη Κερύνεια, τον Αχυρώνα Λιοπετρίου, την Αγία Νάπα και κατά την επιστροφή έκαναν προσκύνημα στον ναό του Αγίου Λαζάρου Λάρνακας.
Η παρεχόμενη από την πλευρά των Κυπρίων φιλοξενία ήταν υψηλού επιπέδου. Η οργάνωση, όπως και παραπάνω επισημάνθηκε, ήταν εξαιρετική και υπήρξε αμέριστη μέριμνα για την εκεί ποιοτική παραμονή και ξενάγησή μας. Ενισχύθηκαν οι δεσμοί της αδελφοσύνης και υπήρξαν πολλές συγκινητικές στιγμές.
Στις 21 – 25 Μαϊου τρέχοντος έτους πρόκειται να τους υποδεχτούμε στην πόλη μας και στο σχολείο μας και επιθυμούμε να παράσχουμε ισάξια φιλοξενία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: